Lentepret...

Net zoals een goed typisch Vlaams café, zijn we vanaf 9u open en serveren we elke dag de lekkerste dranken. We zijn pas tevreden als onze 'klanten' hun buikje vol hebben ...

Het enige verschil is dat op onze kaart 1 type drank staat: melk, melk, melk en nog eens melk. De lente is volop aan de gang en dus hebben we onze voorraden gespecialiseerde dierenmelk hard nodig voor alle jonge dieren die in het Natuurhulpcentrum verblijven. De huidige aantallen zijn: 21 rode eekhoorns, 3 vossenwelpen, 4 konijnen, 5 hazen en 3 bosuilen. In vergelijking met 29 maart van 2016 beduidend minder. Vorig jaar was het voorjaar heel nat waardoor we meer jonge dieren op moesten vangen die zich niet konden weren tegen de slechte condities: 108 jonge dieren verdeeld over 15 soorten.

Niet alle jonge dieren geven we meteen melk. Sommige komen zeer verzwakt bij ons binnen waardoor ze eerst een elektrolytoplossing krijgen toegediend om aan te sterken. Vogels zoals de 3 jonge bosuilen krijgen uiteraard geen melk maar worden 4 keer per dag stukjes muis voorgeschoteld. De hoeveelheid voederbeurten per dag hangt van de leeftijd en het gewicht af. Hoe jonger het dier, hoe vaker het per dag eten krijgt (op voorwaarde dat het gezond is natuurlijk, anders passen we hun dieet aan).

Tijdens al die schattige snoetjes is het soms lastig om afstandelijk te blijven tijdens de voederbeurten. Het is makkelijk om je te laten vangen en urenlang te knuffelen met deze jonge dieren. Maar vergis je niet, het zijn en blijven nog altijd wilde dieren. We brengen ze met veel plezier groot maar het uiteindelijke doel is om elk van hun terug vrij te laten in de natuur. Om te vermijden dat ze aan ons gaan wennen, houden we het contact en de duur van de voederbeurten tot een minimum en dragen we altijd een witte schort.

Lentepret...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..