Limburgse vogelzwendelaar ontmaskerd...

Afgelopen week slaagden natuurinspecteurs erin een grootschalige vogelzwendel van geelgorzen en kneus op te rollen.

De verdachte zou al jarenlang eieren en jongen van beschermde vogelsoorten (o.a. geelgorzen en kneus) uit de natuur roven om ze nadien 'wit te wassen' voor het reguliere vogelcircuit en dat allemaal uit puur winstbejag.

Blijkbaar was de man een echte specialist, hij wist als geen ander nesten van speciale soorten te lokaliseren. Hij hield de broedende vogels nauwlettend in de gaten en op het juiste moment 'oogstte' hij de eieren of jongen. Het was de natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos die afgelopen week, met een huiszoeking in West-Limburg, dit jarenlange onderzoek succesvol kon afronden. Maar liefst 66 kneus en 40 geelgorzen werden in beslag genomen. Het betreft allemaal jonge vogels, waarvan een aantal nog met de hand gevoederd moeten worden.

Het 'witwassen' van de vogels was voor de verdachte een koud kunstje. De wet vereist immers een gesloten voetring rond de poot van elke beschermde vogelsoort in gevangenschap. Deze ring krijg je enkel rond de pootjes tijdens de eerste levensfase van de vogel. Als je de vogels echter uit het nest rooft, is het natuurlijk een koud kunstje om ze te legaliseren...

De in beslag genomen vogels worden nu door onze dierenverzorgers verder grootgebracht met als einddoel hun vrijlating in de vrije natuur. Dergelijke vogelzwendel is wraakroepend, zeker als je weet dat het erg slecht gaat met vele akkervogelsoorten als de geelgors...

Limburgse vogelzwendelaar ontmaskerd...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..