Meer dan 100 dwergvleermuizen...

Vanmiddag werden meer dan 100 dwergvleermuizen opgevangen in het Natuurhulpcentrum.

Tijdens werkzaamheden aan de basiliek van Tongeren werd een kolonie overwinterende dwergvleermuizen per ongeluk verstoord. Een medewerker van het Natuurhulpcentrum ging de dieren ophalen.
Dwergvleermuizen zijn vleermuizen die bij wat hogere temperaturen in de winter ontwaken uit hun winterslaap, en dan 's nachts op zoek gaan naar insecten. Ze kunnen dus gelukkig beter tegen verstoring dan andere vleermuissoorten.

Om een geschikte locatie te zoeken voor de vrijlating, werd contact opgenomen met de Limburgse vleermuizenwerkgroep. Zij houden elk jaar gedetailleerd bij hoeveel  en welke soort vleermuizen er in Limburg overwinteren.
Een mergelgroeve in Riemst bleek de ideale vrijlatingsplaats. Deze groeve bevindt zich dicht bij de oorspronkelijke vindplaats, dus kennen de vleermuizen de omgeving. Bovendien is de constante temperatuur in de groeve ideaal om de winterslaap verder te zetten.

 

Meer dan 100 dwergvleermuizen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..