Mia onder het mes...

Leeuwin Mia, de levensgezellin van Mao, moest vandaag onder het mes... Al enkele weken waren er alarmsignalen dat het met Mia niet zo goed ging. Ze had geen eetlust meer, was futloos en vermoeid. Daarom werd ze deze week door onze dierenartsen uitwendig onderzocht en werd er een gezwel vastgesteld, mogelijk kanker.

Mia werd verdoofd en verhuist hier van haar verblijf naar ons operatiekwartier.  

Om de situatie juist in te kunnen schatten, werd er beslist om Mia vandaag te opereren. Een medisch team werd samengesteld: Stef en Matty (onze dierenartsen van DAC-assist), Frauke Ramakers (anesthesiste) en Evert-Jan Boerma (buikchirurg menselijke geneeskunde) om de operatie uit te voeren. Voor onze dierenverzorgers was het bang afwachten, want afhankelijk van wat de artsen zouden aantreffen in Mia's buik, zou er geopereerd worden of besloten worden tot euthanasie.

In de eerste plaats werd een röntgenfoto van de longen gemaakt om te kijken of er uitzaaiingen waren. Dat was gelukkig niet het geval. Dat was al een zucht van verlichting voor onze dierenverzorgers: Mia had nog kans...


Bij het openmaken van Mia's buik werd wel een sterk vergrote milt vastgesteld. Deze kon succesvol verwijderd worden. Een leeuw kan in principe leven zonder milt, mits toedienen van de nodige medicijnen. Het is nu afwachten wat het labo-onderzoek van de milt aan het licht brengt, maar voorlopig is het resultaat beter dan wat de artsen op het eerste zicht dachten. Mia mag nu rustig ontwaken en zal snel terug bij haar levensgezel Mao kunnen vertoeven.

Enkele dagen geleden kon onze huisfotograaf nog deze vertederende foto maken van een knuffelende Mao en Mia. Hopelijk kunnen ze dat nog vele jaren verderzetten...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..