Muggenvangers vast in vliegenvanger

Vanmiddag kregen we een Brandtsvleermuis én een ingekorven vleermuis binnen die zaten vastgeplakt op een vliegenvanger...

Iedereen kent wel de ouderwetse vliegenvangers, de typische plakslierten waar vliegen door worden aangetrokken en aan blijven vastplakken. Maar er bestaan ook andere systemen die op dezelfde manier werken. Zo gebruikten mensen uit Maaseik bijvoorbeeld twee plakkerige A4 vellen tegen de vliegen.

In dit geval waren er echter niet alleen vliegen, maar ook twee vleermuizen in komen vast te zitten. Een brandtsdvleermuis en een ingekorven vleermuis zaten beide met vleugels, staart, buik en kop stevig vastgeplakt. De vinders durfden de dieren er zelf niet af te halen en kwamen langs op het Natuurhulpcentrum. Met de grootste voorzichtigheid werden beide vleermuizen bevrijd. Dit moet heel secuur gebeuren want de vlieghuid van een vleermuis scheurt heel gemakkelijk en ook hun beenderen zijn flinterdun.

Gelukkig hebben onze dierenverzorgers het nodige geduld en slaagden ze erin de baardvleermuizen los te krijgen. Om de lijm te neutraliseren werden de dieren bepoederd met talkpoeder. Met een penseeltje bereikte het poeder zelfs de kleinste plekjes. Om er zeker van te zijn dat er nergens nog lijm overbleef worden de twee vleermuizen in observatie gehouden tot vanavond. Tijdens de schemering zal het tweetal worden vrijgelaten.

Hopelijk passen deze muggenvangers in het vervolg beter op met vliegenvangers... en hangen de mensen hun kleefpapier op een veiligere plaats.

Album 'vleermuizen vast in plaksel'

Muggenvangers vast in vliegenvanger

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..