Mysterie meeuwensterfte ontrafeld...

Afgelopen week werd het mysterie van de meeuwensterfte aan de grindplas van Kessenich eindelijk ontrafeld...

Al sinds eind vorig jaar komen er meldingen binnen van aangespoelde meeuwenkadavers aan de grindplas van Kessenich. Er werd in eerst instantie gedacht aan vogelgriep of een vergiftiging, maar verder onderzoek bracht geen oorzaak aan het licht. Regelmatig bleven er meeuwen aanspoelen en de oorzaak bleef een mysterie.

Totdat afgelopen week de Limburgse natuurinspectie zich in de zaak vastbeet en ontdekte dat een aantal drijvende buizen de oorzaak waren. De grindmaatschappij heeft een aantal drijvende metalen buizen gegroepeerd op de grindplas van Kessenich. De buizen worden op die manier 'gestockeerd' op het water. Elke avond komen er duizenden meeuwen, vooral kok-, zilver- en stormmeeuwen slapen op de drijvende buizen, boeien en eilandjes op de grindplas. De laatse meeuwenslaapplaatstelling van de ornithologen van Likona registreerden op deze plas 18.000 meeuwen!

De drijvende buizen zijn natuurlijk erg in trek bij de meeuwen, op het water kunnen ze immers rustig slapen en zijn ze veilig voor predatoren... Maar niemand kon vermoeden dat deze buizen aan honderden meeuwen het leven zou kosten.

Toen de natuurinspecteurs met een boot te water gingen troffen ze een waar slagveld aan tussen de buizen. Honderden dode meeuwen en tientallen levende zaten gevangen tussen de buizen. De smalle opening tussen de buizen was net groot genoeg voor een meeuw om in het water te duiken, maar terug eruit vliegen was onmogelijk. Vermoedelijk zijn er enkele meeuwen tussen de buizen gedoken naar voedsel en zijn de anderen massaal gevolgd om ook wat voedsel te bemachtigen.

Het Natuurhulpcentrum werd snel ter plaatse geroepen en medewerkers zijn in totaal 10u in de weer geweest om de levende meeuwen te redden en de dode meeuwen op te ruimen.

De aantallen die op het Natuurhulpcentrum binnen kwamen zijn om van te duizelen: 296 dode kokmeeuwen en 21 stormmeeuwen overleefden het niet. 40 kokmeeuwen, 17 stormmeeuwen, 2 zilvermeeuwen en een grutto konden gered worden en na een korte revalidatie gezond en wel vrijgelaten worden. Naar schatting 1000 meeuwen zouden in de afgelopen maanden de dood hebben gevonden...

De grindmaatschappij bekijkt nu hoe ze het probleem zo snel mogelijk kunnen oplossen.

Mysterie meeuwensterfte ontrafeld...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..