Natuurhulpcentrum overspoeld door ree-oproepen...

De laatste dagen krijgt het Natuurhulpcentrum erg veel oproepen binnen in verband met verdwaalde reeën. Vandaag werden er maar liefst 5 dieren gevangen.

Enkele dagen geleden meldden we al op onze website dat we de laatste dagen erg veel oproepen over ree-problemen krijgen. Dagelijks moeten we verschillende keren op pad om verdwaalde reeën te gaan vangen.

Neem nu vandaag. Deze morgen om 8u kregen we onze eerse ree-oproep van de dag van de politie van Tienen. In een omheinde stadstuin liep een ree paniekerig tegen de draad. Enkele medewerkers gingen een kijkje nemen en achter in de tuin zagen ze het ree, een jonge bok, rondlopen. Met behulp van een net dat dwars door de tuin gespannen werd, kon het ree gevangen worden.

Ondertussen, toen de ene ploeg nog in Tienen was, vertrokken enkele andere medewerkers naar Zutendaal. Ook daar raakte een reebok niet uit een omheinde tuin, en werd het dier eveneens met een net gevangen.

Toen de eerste ploeg uit Tienen net klaar was met het uitladen van de netten en kisten, kon alles terug worden ingeladen, want in Alken liep een ree rond in de tuin van een Freinetschool. Daar aangekomen had de aanwezig politiepatrouille het dier al kunnen verschalken. We moesten enkel het dier inladen en meenemen.

Ook namiddag hield het niet op. In Opglabbeek raakte een ree niet uit de tuin, en weer in Zutendaal zat een ree vast binnen de omheining van een bedrijventerrein. Ook deze dieren werden met een net gevangen.

Al deze 5 reeën konden snel terug worden vrijgelaten in naburig gelegen natuurgebieden.

Het is niet toevallig dat in deze periode zoveel ree-oproepen binnenkomen. De jonge reeën worden nu geboren, waardoor de jongen van vorig jaar verjaagd worden en dus op zoek moeten gaan naar een eigen territorium. Bij het zoeken komen de dieren 's nachts vaak in tuinen terecht, maar 's morgens raken ze zo in paniek door voorbijrijdende auto's, vreemde geluiden, blaffende honden,... dat ze de weg terug niet meer vinden.

Deze periode is dus een geweldig drukke periode voor het Natuurhulpcentrum. Enerzijds omdat er bijna permanent enkele ploegen op pad zijn om dieren op te halen en te vangen, en anderzijds omdat jonge verweesde diertjes aan de lopende band binnengebracht worden in het centrum. En al deze diertjes hebben honger...

Wie een glimp wil opvangen van al onze dieren, moet zeker en vast zondag 5 juli aanstippen in zijn agenda, want dan organiseren we weer onze Kom-Kijken-Dag. Meer info volgt binnenkort op onze website.

Natuurhulpcentrum overspoeld door ree-oproepen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..