Natuurhulpcentrum vangt meer dan 7.000 dieren op

Om te beginnen willen we iedereen het allerbeste toewensen voor het nieuwe jaar. Voor het Natuurhulpcentrum was het een erg druk jaar, met maar liefst 7016 opgevangen dieren!

Opnieuw werden er een recordaantal dieren opgevangen in ons opvangcentrum. Meer dan 7.000 inheemse wilde dieren of exoten hadden onze hulp nodig. Dat zijn gemiddeld 19 dieren per dag. Uiteraard gaat het er niet om om zoveel mogelijk dieren op te vangen, maar wel om de dieren die binnenkomen te omringen met de beste zorgen. Belangrijk is het om als vereniging zowel qua accommodatie als medewerkers langzaam mee te stijgen met het aantal dieren. Enkel op die manier krijgen de dieren waar ze recht op hebben: de beste verzorging.

 

Het leeuwendeel van onze dieren (ruim 50%) zijn de inheemse vogels. Hier werden er 3.649 van opgevangen. Enkele speciale of zeldzame soorten die de revue passeerden waren: 3 roerdompen, een zwarte ooievaar, een rode wouw die werd vrijgelaten, maar liefst 9 slechtvalken, een draaihals, 2 grote zilverreigers, een Pontische meeuw,…

 

In 2010 werden er 1692 inheemse zoogdieren opgevangen. Opvallende stijger was de egel die van 625 ex in 2009 uitgroeide tot 816 ex in 2010. Het aantal opgevangen reeën was al jaren bijzonder hoog en dit aantal is dit jaar op eenzelfde niveau gebleven. Er werden 212 reeën opgevangen waarvan 34% het slachtoffer werd van ons moordende verkeer en maar liefst 40% liep zich vast binnen een omheining. Goed nieuws voor de mensen die al een steenmarter op bezoek kregen op hun zolder of onder de motorkap van hun wagen. Het aantal opgevangen steenmarters is gedaald van 93 vorig jaar naar 71 dit jaar. De steenmarters zijn volgens ons over hun piek heen en de populatie stabiliseert zich. De hondenziekte die zich momenteel snel verspreidt onder de steenmarters drukt de populatieaantallen. Speciale soorten zoogdieren waren dit jaar een tweekleurige vleermuis, 2 albino egels, 2 bevers en maar liefst 10 dassen.

 

Inheemse reptielen en amfibieën krijgen we jaarlijks in erg kleine aantallen binnen. Dit jaar slechts 12 dieren uit deze familie. Er werden dit jaar dan ook geen grote aantallen salamanders uit een zwembad gehaald.

 

De exotische dieren zijn goed voor 22% van alle opgevangen dieren. Daarbij zijn de exotische vogels in de meerderheid. Dit komt omdat heel wat tamme ganzen, eenden en duiven als exotisch worden beschouwd. Het aantal opgevangen reptielen bleef status quo. Een speciaal reptiel was een jonge brilkaaiman die eind december werd afgestaan door de eigenaars. Bijna 1 op de 5 exotische vogels die we opvingen betrof een ontsnapt exemplaar. Het gaat dan heel vaak om roofvogels van particulieren of pseudo-valkeniers. Bij de exotische zoogdieren merken we een grote inbeslagname van muizen en ratten die hier de cijfers doen stijgen. Verder vingen we een recordaantal witoorpenseelaapjes op (10 stuks) te wijten aan een in beslagname. Verder werden er 5 berberapen opgevangen waarvan 4 baby berbers die deze zomer werden meegesmokkeld uit Marokko.

 

In 2010 vingen we in totaal 7016 dieren op! 

Album 'jaarverslag 2010'

Natuurhulpcentrum vangt meer dan 7.000 dieren op

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..