Natuurinspecteurs op cursus...

Gisteren kregen we een twintigtal natuurinspecteurs over de vloer.

Via Inverde, een opleidingscentrum voor bos-, groen- en natuurbeheer, werd in onze Grote Lindezaal een cursus gegeven over het herkennen en hanteren van kleine zangvogels. Natuurinspecteurs worden geregeld geconfronteerd met illegale vogelvangers, en dan is het niet alleen belangrijk om te weten welke soorten gevangen worden, maar ook welke leeftijd de vogels hebben.

Europese zangvogels mogen enkel gehouden worden indien ze een gesloten voetring dragen. Dit is een ring die enkel om de poot gedaan kan worden wanneer de vogel nog in het nest ligt, daarna zijn de poten te groot om de ring over de poot te schuiven. Dit zou in theorie willen zeggen dat de vogel in gevangenschap werd geboren.

Met deze ringen wordt bij illegaal in het wild gevangen vogels helaas ook vaak gefraudeerd, en zo kan het gebeuren dat een volwassen vogel van enkele jaren oud toch een ring draagt van het huidige jaar. Om onder andere dit soort fraude te achterhalen is het dus belangrijk dat de leeftijd van de vogel geschat kan worden.

In het Natuurhulpcentrum krijgen we geregeld in beslag genomen zangvogels binnen, die bij ons aansterken tot ze terug vrijgelaten kunnen worden. De zangvogels die we op dit moment hebben zitten, konden als "studieobject" gebruikt worden. De natuurinspecteurs konden zowel op foto als bij levende vogels leren wat precies de verschillen in het verenkleed zijn tussen jonge vogels die dit jaar geboren zijn, en volwassen dieren. Het waren onze vaste ringers die de natuurinspecteurs onderrichtten in deze moeilijke materie.

Natuurinspecteurs op cursus...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..