Neushoornkever binnengebracht...

Het hoeven niet enkel grote dieren te zijn die ons soms even stil doen worden van bewondering.

Gisteren werd namelijk een neushoornkever (Oryctes nasicornis) binnengebracht. Het diertje werd gevonden op een parking in Genk.
De kever is redelijk groot, tot 4 cm lang en is voorzien van een nogal indrukwekkende hoorn. De naam 'neushoornkever' is dus niet ver te zoeken.

Neushoornkevers waren vroeger erg zeldzaam, maar sinds de mensen steeds meer houtschors en haksel gebruiken in de tuin is hij aan een grote opmars bezig. Hij ontwikkelt zich namelijk in grote hoeveelheden langdurig rottend, broeiend plantenmateriaal, zoals haksel en schors. Je kan ze vooral aantreffen in zagerijen of bedrijven die zo'n haksel produceren. Hier kweken ze, leggen hun larven in de hopen schors en worden vervolgens verspreid in de vele tuinen van het land.

Neushoornkevers zijn, ondanks hun vervaarlijk uitziende hoorn, volstrekt ongevaarlijk. Ze voeden zich immers uitsluitend met planten.

Ons exemplaartje werd na de nodige foto's dan ook snel weer vrijgelaten op een geschikte plaats.
 

Neushoornkever binnengebracht...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..