Nieuw berberaapje uit Wallonië

Gisteren werd op vraag van de Federale Overheidsdienst Dierenwelzijn een berberaapje opgehaald nabij de Waalse plaats St.-Hubert. Het dier werd illegaal als huisdier gehouden.

Het was een inspecteur van de dienst Dierenwelzijn die ons gisteren contacteerde met de vraag of we nog plaats hadden voor een nieuwe berberaap. Aangezien de quarantaine leeg stond, was er geen enkel probleem om dit nieuwe dier op te nemen. Twee medewerkers werden op pad gestuurd richting St. Hubert om het aapje op te halen.

Het berberaapje, Maitica genaamd, was al enkele maanden in het bezit van het gezin en was ondertussen helemaal geïntegreerd binnen de familie. Het aapje liep aan de leiband rond in het huis, had een pampertje aan, en at gewoon mee van tafel. Vooral de man des huizes hield zich met het diertje bezig. De eigenaars zouden het aapje op hun beurt hebben overgenomen van een zigeunerfamilie.

Hoewel ze het aapje met de beste bedoelingen hebben opgevangen, is het illegaal om een aap als huisdier te houden. Maitica zou ongeveer 1,5 jaar oud zijn en is waarschijnlijk destijds door de zigeuners meegebracht uit het buitenland. Na een lang gesprek met de inspecteur van Dierenwelzijn en onze medewerkers besloot het gezin afstand te doen van het aapje. Hoewel het een emotioneel afscheid was, begreep het gezin dat Maitica beter af was bij soortgenoten in een grote kooi. Dan kon dit aapje -zoals het hoort- met soortgenoten spelen, eten, knuffelen, klimmen, ruziën,...

Hoewel het aapje door een dierenarts nauwlettend werd opgevolgd, verblijft Maitica momenteel nog in onze quarantaine. We kunnen immers geen risico's nemen, want berberapen kunnen allerlei ziektes hebben die ook overdraagbaar zijn op mensen. Eenmaal ze gezond wordt verklaard, kan ze geresocialiseerd worden in een van onze berbergroepen.

Foto: archief NHC

Nieuw berberaapje uit Wallonië

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..