Nieuwe berberaap...

Deze week moesten we een nieuwe berberaap gaan ophalen in Antwerpen. De eigenares had het dier, Jonk genaamd, 8 jaar geleden gekocht in Marokko.

Sindsdien werd de aap vertroeteld als een kind en leek hij een perfect huisdier op haar kleine appartement. Rond de leeftijd van 3 jaar begonnen de problemen echter. De mannelijke berber begon agressief gedrag te vertonen en bleef meer en meer in zijn kooi zitten.

Toen Jonk groter en sterker werd, drong een versteviging van de kooi zich op. Toen bij een uitbraak ook de luster sneuvelde, werd er een kleine hondenkennel in de living geplaatst, maar ook dit bleek niet stevig genoeg. Al snel moest de kooi langs alle kanten verstevigd worden met kettingen, ijzerdraad en hekwerk.

De eigenares, die zielsveel van haar aap bleef houden, besefte gelukkig dat dit een onhoudbare situatie was. Om het dier al stilaan te laten wennen aan soortgenoten, speelde ze dagelijks een videofilm over berberapen.

Als laatste stap besloot ze contact op te nemen met het Natuurhulpcentrum. Bij ons kan haar aap leven bij soortgenoten en krijgt hij een ruime kooi ter beschikking.
Voorlopig verblijft de nieuwe berber in quarantaine totdat het dier gezond wordt verklaard. Daarna kan berber jonk langzaam geresocialiseerd worden...

Nieuwe berberaap...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..