Nieuwe berberaap uit Aarlen

Sinds vorige week verblijft er een nieuwe aap in het Natuurhulpcentrum. Berberaap Tina werd door een particulier gehouden in een aftandse kooi in Aarlen.

Het trieste verhaal begint 14 jaar geleden, toen werd aapje Tina door haar eigenares meegebracht uit Frankrijk. Het berberaapje zou afkomstig zijn uit het wild, illegaal ingevoerd in Frankrijk en vervolgens opgevangen door van een dierenpark. Omdat die niet onmiddellijk een oplossing vonden voor het dier, wilden ze Tina euthanaseren. De dame in kwestie had vroeger in Marokko ook nog apen als huisdier gehad en  besloot om Tina op te vangen. Tina kreeg een kooi langs haar buitenverblijf op het platteland van Aarlen. Het aapje kreeg bovendien een leiband aan en mocht geregeld uit haar kooi voor een wandeling.

Maar in de loop der tijd werden zowel de eigenares als aapje Tina en de kooi steeds ouder. De accommodatie liet te wensen over en bovendien is het illegaal om een berberaap te houden als huisdier in België.

Samen met de plaatselijke dierenbescherming en medewerkers van Gaia trokken onze mensen vorige week woensdag naar Aarlen. Na een openhartig gesprek besloot de dame haar aap af te staan aan het Natuurhulpcentrum. Ze besefte zelf ook wel dat ze de wet overtrad en dat het voor Tina het beste is om haar af te staan aan een opvangcentrum.

Momenteel verblijft Tina in onze quarantaine en die is voor apen erg strikt. Tina's gezondheid wordt op de voet gevolgd en wanneer haar resultaten goed zijn, mag ze verhuizen naar een buitenkooi. Op termijn zal ze kunnen resocialiseren in een berberapengroep, en dan kan voor haar een nieuwe hoofdstuk in haar leven beginnen... 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..