Nieuwe exoten...

De laatste dagen kregen we weer enkele nieuwe apen en een wasbeer binnen...

Op het vlak van wilde, inheemse dieren is het momenteel redelijk rustig. Het drukke nestjongenseizoen ligt al enkele maanden achter ons en het is nog niet echt koud genoeg geweest om koudeslachtoffers te maken.

Op het vlak van exotische dieren is het op dit moment véél drukker. Je kon al lezen over de leeuw Ciam die in Zuid-Frankrijk illegaal als huisdier werd gehouden, over de tijger die we in Kroatië zijn gaan ophalen en over de bijna 1200 grasparkieten en kanaries die op de luchthaven in beslag werden genomen.


Eind vorige week kregen we nog een resusaap binnen. Deze aapjes werden (en worden) vaak als proefdier gebruikt. Gelukkig worden tegenwoordig meer en meer technieken ontwikkeld waarbij geen proefdieren nodig zijn dus zijn er heel wat labo's die stoppen met het experimenteren op primaten. Onze nieuwe resusaap, het 17-jaar oude mannetje Orion, was de laatste aap die nog overbleef in een Frans laboratorium. Hij verbleef al 14 jaar lang alleen in een kleine kooi. Onze Franse collega's van dierenrechtenorganisatie GRAAL haalden het dier op en brachten het naar ons.

Samen met de tijger werd ook nog een beermakaak opgehaald in Kroatië. Deze aap zit nog in quarantaine. De TBC-test bleek gelukkig negatief. Onze dierenarts heeft ondertussen al bloed getrokken en zodra we de resultaten van het bloedonderzoek hebben, mag hij naar een grotere kooi.

Tenslotte werd gisteren vanuit Nederland dan nog een wasbeer binnengebracht. Dit dier liep plots rond in een garage, nadat het door het dak was gezakt! Hoogstwaarschijnlijk had de wasbeer de zolder gebruikt als slaapplaats!

Nieuwe exoten...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..