Oekraïense leeuwen onderweg uit oorlogsgebied

Vanmorgen zijn onze medewerkers toegekomen in de Pozananzoo in Polen. Daar zullen ze twee Oekraïense leeuwen ophalen en meebrengen naar het Natuurhulpcentrum. De dieren werden in beslag genomen in Oekraïne wegens dierenverwaarlozing en tijdelijk verzorgd in het Priyt Dikih Zverey opvangcentrum. De leeuwen zouden sowieso naar België komen, maar door de oorlogssituatie in het land, kwam het transport in een stroomversnelling. De dieren in het opvangcentrum ondervonden enorm veel stress van de beschietingen en bombardementen en kwetsten zich door in paniek tegen de tralies te springen. Op gevaar voor eigen leven besloten de dierenvrienden hun dieren op te laden en richting Polen te vluchten. Tijdens hun vlucht uit Kiev werden ze zelfs onder schot gehouden en met de dood bedreigd door Russische soldaten. Gelukkig slaagden ze erin veilig de grens met Polen over te steken. Daar konden ze hun dieren als noodoplossing in de Poznanzoo onderbrengen.

Deze morgen konden onze medewerkers ook voor de eerste keer kennis maken met leeuwtjes Tsar en Jamil, beide 1,5 jaar oud. Wat opvalt is hun abnormaal kleine gestalte. Dit is waarschijnlijk te wijten aan een ernstig voedingstekort in de periode voor hun inbeslagname. Eenmaal de dieren een veilig onderkomen hebben in het Natuurhulpcentrum, zullen onze dierenartsen hen medisch verder opvolgen.

Het Oekraïense opvangcentrum deed ook een oproep om blikvoer voor honden- en katten mee te nemen. We deelden deze oproep op onze Social Media en de reacties waren hartverwarmend. Met steun van vele dierenvrienden, konden we onze bestelwagens tot de nok toe vullen. In Poznan wordt het voer overgedragen aan de Oekraïense dierenvrienden. Zij zullen met het voer terugkeren naar hun thuisbasis in de buurt van Kiev. We wensen hen een veilige rit toe, hopen dat hun opvangcentrum gespaard blijft van bombardementen en wensen  hen uiteraard heel veel sterkte in deze verschrikkelijke oorlogstijden...

 
 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..