Oliebever terug vrij...

Gisteren kon de bever die als olieslachtoffer werd binnengebracht, worden vrijgelaten...

Maandag kregen we een oproep uit Maasmechelen omdat er daar een bever over straat liep. Het zeldzame dier bleek onder de stookolie te zitten en werd met spoed naar het Natuurhulpcentrum overgebracht. De stookolie was immers niet alleen gevaarlijk voor zijn huid en haren, maar kon ook bij inslikken een reëel gevaar betekenen.

Meermaals werd de bever in bad gestopt met als doel alle olie te verwijderen. Om de stress tot een minimum te beperken werd de bever verdoofd bij elke poetsbeurt. Tussen de wasbeurten door verbleef de bever in ons binnenvijvertje waar hij kon smullen van vers gesnoeide wilgen- en elzentakken.

We lieten hem ook zwemmen op een van onze vijvers en daarbij konden we gemakkelijk controleren of er nog olieresten in zijn vacht zaten. Wanneer de typische 'oliefilm' op het water kwam, moest er opnieuw gewassen worden. Gelukkig was de bever na drie wasbeurten helemaal 'clean' en kon hij worden vrijgelaten. We vonden een geschikte locatie in Maasmechelen waar dit prachtige dier terug de vrijheid kreeg. Ook een cameraploeg van 'Dieren in Nesten' heeft de hele actie gefilmd.

Zoals u op de foto's kan zien is de bever nog steeds erg zwart gekleurd. Dit komt niet door de stookolie maar zou volgens specialisten kunnen wijzen op een afstamming uit de Eifel. Daar zouden veel bevers voorkomen die donkerder van kleur zijn.

Album 'Bever onder de stookolie 06/06/2011'

Deze bever liep in Maasmechelen over de straat rond. Hij zat volledig onder de stookolie.

Oliebever terug vrij...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..