Ongeringde havik uit boom gered...

Vanmorgen alarmeerden de bewoners van de Nachtegaalstraat in Kleine Spouwen het Natuurhulpcentrum.

In hun straat hing er een grote roofvogel vast in een boom. Het dier zat verstrikt in een touw en probeerde zich wanhopig los te rukken.

Ter plaatse konden onze medewerkers de roofvogel, een jonge havik, lossnijden en bevrijden. Ze hadden hiervoor een ladder nodig want de vogel hing 5m hoog.

Eenmaal op de begane grond werd een en ander duidelijk. De havik droeg valkeniersriempjes, een belletje én een lang stuk touw aan z'n poten.

Bovendien bleek deze beschermde vogelsoort geen gesloten voetring te dragen, iets dat normaal bij wet is verplicht. Opnieuw staat ontegensprekelijk vast dat er wel degelijk roofvogelhouders zijn die er niet voor terugdeinzen jonge roofvogels uit de natuur te roven.

Roofvogels zijn momenteel erg populair: als huisdier of om mee te 'valkenieren'. Erg jammer dat onze roofvogels voor deze populariteit een zware tol moeten betalen!
 

Ongeringde havik uit boom gered...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..