Ontsnapte beermarter...

Gisteren moesten onze medewerkers naar Grote-Brogel om een ontsnapte beermarter te vangen.

Een doodshoofdaapje, een Aziatische moeraskat, enkele parkieten, een steppe-arend, schildpadden, ... Het lijkt wel alsof de laatste weken zo ongeveer alles ontsnapt. Elke week moeten we wel enkele keren uitrijden om ontsnapte dieren te gaan vangen.


Zo moesten we gisteren naar Grote-Brogel. Mensen sprongen in paniek terug in hun auto toen ze na het parkeren op hun oprit werden aangevallen door een vreemd beest. De mensen namen contact met ons op, en drie medewerkers reden snel naar Grote-Brogel. Toen we de netten nog maar aan het klaarmaken waren, kwam het dier opeens uit de struiken gesprongen, en rende recht naar ons toe. Gelukkig konden wij het dier sneller vangen dan hij ons, en even later zat het veilig opgesloten in een transporteerkist.


Het vreemde dier bleek een beermarter te zijn. Dit is geen beer en geen marter, maar een civetkatachtige. Met zijn lange grijpstaart baant hij zich een weg door de boomtoppen van de Aziatische jungle, op zoek naar vruchten, bessen, eieren, knaagdieren,... Echte alleseters dus.

In principe mag je zulke dieren niet als huisdier houden, maar de eigenaar daagde op en had een geldig certificaat bij, waardoor hij zijn dier terug kreeg. Niet geheel naar onze zin, want een kooi in Grote-Brogel lijkt in de verste verte niet op de boomkruinen van een Aziatische jungle ...

Ontsnapte beermarter...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..