Ontsnapte dieren...

6 augustus 2011

Ontsnapte dieren...

Alweer kregen we te maken met een aantal ontsnapte exotische dieren...

Vandaag kregen we verschillende oproepen binnen over ontsnapte of gedumpte dieren. 's Morgens begon het in Sint-Truiden. Daar vonden mensen een verzwakte torenvalk. Het bleek geen wilde, maar een ontsnapte torenvalk te zijn. Het dier was volledig uitgehongerd en onderkoeld, en verblijft nu in onze Intensive Care om wat op krachten te komen.

Op de ring stond een GSM-nummer, dus zodra we de eigenaar aan de lijn krijgen zal hij de vogel terug kunnen ophalen. Zonde dat het dier heel zijn leven in een kooi zal moeten slijten, maar overleven in de natuur zal duidelijk niet meer lukken.

Iets later telefoon uit As, waar al enkele dagen een grijze roodstaartpapegaai rondvloog. De papegaai raakte verzwakt, en kon gevangen worden.

Ondertussen kwam er een oproep uit Bilzen, waar mensen een "grote harige spin" in hun tuin zagen rondkruipen. Ze konden de spin zelf in een doosje krijgen en overbrengen naar het Natuurhulpcentrum. De spin bleek een Chileense roze vogelspin te zijn, een soort die blijkbaar nogal geregeld als huisdier gehouden wordt. Niet echt een huisdier volgens ons, maar sommige mensen gaan wel heel ver om toch maar een beetje te kunnen opvallen...

En 's avonds lukte het enkele mensen uit Maasmechelen dan weer om een totaal uitgeputte woestijnbuizerd te vangen. De snavel bleek veel te ver doorgegroeid te zijn, wat duidelijk maakt dat ook deze vogel werd gehouden door mensen die weinig verstand hebben van dergelijke dieren. Momenteel komt de vogel op krachten in de Intensive Care, maar morgen mag hij in de grote volière waar nog heel wat andere ontsnapte woestijnbuizerds zitten.

Heel erg eigenlijk dat we dagelijks geconfronteerd worden met het dierenleed dat voortkomt uit het onverantwoord houden van speciale dieren. We zijn er van overtuigd dat er wel enkele "goede" eigenaars tussenzitten, maar dit is volgens ons, en we hebben wel recht van spreken, de absolute minderheid. Als we kijken naar de aantallen dieren die wij binnenkrijgen, en wetende dat dit nog maar het topje van de ijsberg is, dan kunnen we niet anders dan concluderen dat de wetgeving omtrent het houden van deze dieren zeer dringend aan vernieuwing toe is!

Ontsnapte dieren...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!