Ontsnapte roofvogels...

De instroom van ontsnapte roofvogels lijkt niet op te houden.

Alweer moesten we een aantal ontsnapte roofvogels opvangen. Zaterdag hoorde een man uit Kortenaken geritsel in de struiken, ging kijken, en zag een roofvogel aan leren riempjes hangen. Voorzichtig bevrijdde hij het dier uit zijn benarde positie en bracht het naar het Natuurhulpcentrum. We knipten onmiddellijk de storende riempjes af, en zagen dat het dier geen ring om had. Buizerds mogen enkel in gevangenschap gehouden worden als ze een ring dragen. Dit was hier niet het geval, dus werd de buizerd illegaal gehouden! Mogelijk is hij zelfs uit het nest geroofd.

Op paasmaandag kregen we een oproep uit Sint-Truiden. Dit keer was het een kerkuil die vasthing. Onze medewerkers gingen het dier ophalen. Deze uil was wel geringd, wat wil zeggen dat de vogel legaal werd gehouden en we hem dus moeten teruggeven als de eigenaar opduikt en kan bewijzen dat het zijn uil is.

Gelijkaardige berichten zijn al vaker op onze website verschenen, en zullen er in de toekomst nog wel meer op komen, vrezen we. Veel mensen lijken maar niet te beseffen dat roofvogels geen dieren zijn die aan riempjes of touwtjes thuishoren. De tientallen, zelfs honderden dieren die jaarlijks ontsnappen komen gegarandeerd met hun riempjes vast te zitten in bomen en struiken, waarna ze gewoon van de honger sterven, tenzij ze toevallig gevonden worden.

Uilen zijn dan ook nog eens echte nachtdieren, die alleen al daarom absoluut niet thuishoren in een kooi in de woonkamer!

We hopen echt dat sommige mensen die van plan zijn om deze dieren in huis te halen toch ten minste een beetje verstand krijgen, en dit idee snel laten varen!

Ontsnapte roofvogels...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..