Ontsnapte sneeuwuil...

Gisteren kregen we een sneeuwuil binnen. Deze prachtige uilen komen normaal gezien in België niet voor, of enkel bij zeer hoge uitzondering. Wanneer we sneeuwuilen opvangen, gaat het dan ook bijna altijd over ontsnapte “huis”dieren.

Nog altijd worden spijtig genoeg massa’s roofvogels in kleine kooien, of op een zitstok aan de ketting gehouden. Overdag worden ze vaak uit hun slaap gehaald om mee te vliegen of te spelen. Dit terwijl uilen de meest bekende nachtdieren zijn!

Geen wonder dat er jaarlijks massaal veel van deze dieren ontsnappen. Bijna dagelijks krijgen we oproepen van roofvogelhouders met de melding dat er alweer een vogel is ontsnapt. Voor deze dieren loopt het bijna altijd slecht af. Ze hebben nooit leren jagen, dus wordt het zoeken naar voedsel wel erg moeilijk, zeker in de winter.

Bovendien horen veel van deze roofvogels niet thuis in onze streken. Vele dieren raken verzwakt en sterven een hongerdood. Geregeld moeten we ook ontsnapte vogels die met hun riempjes zijn blijven vasthangen in struiken gaan bevrijden. De meeste vasthangende dieren worden echter nooit gevonden, en sterven ook van de honger.

Als er dieren zijn die het toch overleven, kunnen ze zorgen voor faunavervalsing. Uitheemse soorten paren met inheemse dieren, en krijgen hybride jongen, wat voor de natuur uiteraard erg schadelijk is.

De binnengebrachte sneeuwuil heeft geluk gehad, maar de meeste ontsnapte dieren hebben dit geluk niet. Zeg daarom NEE tegen het houden van roofvogels als huisdier!
 

Ontsnapte sneeuwuil...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..