Ontsnapte steppe-arend gevangen...

Vandaag moesten we op een akker in Meeuwen een ontsnapte steppe-arend gaan vangen.

Het dier vloog er al enkele dagen rond, en al verschillende mensen hadden ons gebeld om de waarnemingen van deze enorme vogel te melden. Vandaag beslisten we om een poging te wagen het dier te vangen.

Een jogger wist de vogel te lokaliseren, en door langzaam naar het dier toe te wandelen, konden we de arend tot op enkele meters naderen. Maar het zijn net die laatste meters die het belangrijkste zijn, en iedere keer vloog de vogel weg om een hondertal meter verder terug op het veld te landen.

Tijdens een van de pogingen lukte het toch om door héél langzaam te wandelen en af en toe een lekker kuiken te werpen naar de roofvogel, het dier nog dichter te benaderen. Met een schepnet lukte het dan om het dier te strikken!

De eigenaar, die in de buurt op zoek was naar zijn vogel, nam iets later contact met ons op, en na controle van de ringnummer kreeg hij zijn vogel terug.

We vinden het erg spijtig dat zulke prachtige grote roofvogels nu terug in een hok opgesloten gaan worden. Dergelijke dieren horen volgens ons absoluut niet thuis in een kooi, en horen al zeker niet aan een riempje mee te doen aan roofvogelshows. Wanneer wij arenden in het wild willen zien, trekken we naar noord-, oost- of zuid-Europa met een verrekijker. Veel diervriendelijker én leerrijker!

Op dit moment is één van onze medewerkers trouwens onderweg naar Baal. Daar werd een ontsnapte oehoe gevonden...

Album 'Ontsnapte steppe-arend Meeuwen'

Deze ontsnapte steppe-arend werd gevangen in Meeuwen.

Ontsnapte steppe-arend gevangen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..