Ontsnapte woestijnbuizerd dood gevonden...

Gisteren haalden enkele medewerkers van het Natuurhulpcentrum een dode woestijnbuizerd uit een boom.

Gisteren kregen we een verontrustend telefoontje uit Maaseik. Mensen zagen een waarschijnlijk dode roofvogel hangen in een hoge populier, en het leek erop dat de vogel vastzat met riempjes.

Enkele medewerkers vertrokken snel naar Maaseik. Helemaal bovenaan in de populier hing inderdaad een dode woestijnbuizerd vast aan zijn riempjes. Het zoveelste slachtoffer dus van het onverantwoord houden van roofvogels...

De vogel was wel dood, maar moest toch uit de boom. Ons boomklimmateriaal dat we twee jaar geleden hebben aangeschaft kwam hier weeral goed van pas. Ondanks de moeilijk te beklimmen boom kon de buizerd toch vrij vlot bereikt worden. Spijtig genoeg had de buizerd geen ring om, dus is het onmogelijk om de eigenaar van de roofvogel te verwittigen van het trieste lot van de vogel.

Roofvogels worden door jan en alleman als huisdier gehouden, vastgebonden met riempjes aan een blok hout. Er gaat geen week voorbij of we krijgen mails of telefoontjes over ontsnapte roofvogels. Veel van deze vogels sterven, zoals deze woestijnbuizerd, een trage hongerdood wanneer ze met de riempjes verstrikt raken in bomen of struiken.

Valkeniers zijn soms kwaad op ons omdat we ons hevig verzetten tegen deze praktijken. Maar wij krijgen tientallen keren per jaar te maken met de trieste gevolgen van de roofvogelhouderij. Geen wonder dus dat we hier met een zeer kritisch oog naar kijken...

Album 'Dode woestijnbuizerd 23012011'

Ontsnapte woestijnbuizerd dood gevonden...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..