Onze Franse mantelbavianen

Na een hoop e-mailberichten en telefoontjes heen en weer, was het eind januari dan zo ver: we gingen onze Franse collega's van 30 Millions d'Amis helpen met een inbeslagname van enkele apen ...

Op 27 januari zijn 2 medewerkers aan hun tocht begonnen naar de Franse streek van Bretagne, een rit van meer dan 859 km. Volgens de autoriteiten zou het gaan om 2 mantelbavianen. De dieren werden illegaal als huisdier gehouden. De voormalige eigenaar was een behoorlijke 'zware' jongen. Met meedere jaren gevangenisstraf achter zijn naam was hij dan ook geen onbekende voor de Franse gendarmerie.

Na een plaatselijke overnachting kwamen we aan bij het politiekantoor. Na een korte kennismaking en overleg werd duidelijk dat we in het gezelschap van de politie naar het huis van de verdachte reden. Blijkbaar had de man een redelijk kort lontje. Om de veiligheid van alle aanwezigen (en de dieren) dan ook te garanderen, werden we verzocht om niet te dicht bij het huis van de verdachte te parkeren en pas in actie te komen na een teken van de politie. Een plaatselijke dierenarts was ook ter plaatse om de bavianen te verdoven. Als de dieren in slaap waren, konden we starten met het inladen.

Tijdens de inbeslagname zagen we dat beide bavianen, een mannetje en een vrouwtje, in redelijke goede conditie waren. Dit ondanks hun gure verblijf: een klein schuurtje, amper 4 m op 4 m zonder dat er natuurlijk licht naar binnen kon. Gelukkig zaten ze bij elkaar. Dit is goed nieuws want mantelbavianen zijn zeer sociale dieren met een sterke familieband.

Elk jaar krijgen we te maken met een aantal inbeslagnames. Omdat het vaak alleen bij woorden blijft, willen we jullie via het onderstaande filmpje een inkijk geven op wat zo een inbeslagname allemaal inhoudt. Veel kijkplezier!

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..