Op reis naar Zweden...

Vanmorgen vertrokken een aantal in beslag genomen zangvogels met het vliegtuig richting Zweden...

De vogels werden eind vorig jaar in beslag genomen door natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos. Die troffen bij twee vogelzwendelaars putters, kneus, geelgorzen, een ortolaan, Japanse nachtegalen, haakbekken, kleine barmsijzen, goudvinken, kruisbekken en witbandkruisbekken aan.

De vogels droegen gefraudeerde ringen of zelfs helemaal geen voetring. De soorten die hier in België voorkomen werden al eerder vrijgelaten en de Japanse nachtegalen konden naar een Nederlands dierenpark. Maar de haakbekken en witbandkruisbekken horen thuis in Noord-Europa en konden dus nog niet worden vrijgelaten.

Aangezien een medewerkster van Vogelbescherming Vlaanderen in Zweden woont en vandaag terugvliegt, besloten we samen met Vogelbescherming een transport op poten te zetten. De firma Hartrodt, gespecialiseerd in luchttransporten van dieren, slaagde erin een plekje te vinden op een vlucht naar Zweden.

Daar zullen de haakbekken en witbandkruisbekken in hun oorspronkelijk leefgebied worden vrijgelaten.

Foto: Witbandkruisbek

Op reis naar Zweden...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..