OPENDEURDAGEN

3, 10 en 17 september van 10 u. - 18u.

 

De eerste drie zondagen van september zijn al jarenlang hoogdagen hier in het Natuurhulpcentrum. Dan immers zetten we onze deuren open zodat onze leden en sympathisanten met eigen ogen kunnen zien wat we  hier in het Natuurhulpcentrum allemaal doen, welke dieren er aanwezig zijn en wat er weer veranderd is t.o.v. voorgaande jaren. 

Wat dieren betreft kan ik jullie zeggen dat we weer met een overvol huis zitten. Heel veel inheemse wilde dieren bevolken onze dierenverblijven. Van houtduiven tot buizerds, van diverse soorten uilen tot meerdere soorten valken. Maar ook eekhoorntjes, heel veel egels en natuurlijk een allegaartje van de meest diverse diersoorten. Het gaat dan onder meer over de vier leeuwen uit Oekraïne, beer Jampil, maar ook lynxen, caracals, servals, diverse soorten apen, stinkdieren, wasberen, papegaaien, schildpadden enz. 

Beer Jampil, een Aziatische zwarte beer, gered uit de oorlog in Oekraïne 

Het meest in het oog springend dit jaar zullen onze grote bouwwerken zijn. Nog voor de bezoekers onze terreinen zullen betreden zal de grote bouwwerf opvallen. Tegen begin september zal de kelder en de vrijstaande garage klaar zijn. Waarschijnlijk is er ook een begin gemaakt met de staalconstructie van het hoofdgebouw. Door middel van spandoeken met 3D-tekeningen kunnen de bezoekers zien hoe het nieuwe gebouw er gaat uitzien. 

Uitbreidingsplannen 

Voordat u bij de dierenverblijven komt, zal u naast de oude opslagplaats voor zout van de gemeente passeren. Deze constructie werd niet gesloopt en onze medewerkers bouwen deze op dit moment om tot opslagplaats en binnenverblijf voor grotere dieren. Van zodra het gebouw klaar is zullen er op het binnenplein immers drie nieuwe rennen voor grote dieren gebouwd worden. En die dieren zullen een nachthok krijgen in die oude zoutopslagplaats. 

Tijdens de lange rondgang langsheen de vele dierenverblijven zal u her en der op het terrein nieuwe kleine dierenverblijven zien. Ze lijken een beetje op strandcabines. Het zijn verwarmbare nachtverblijven met een buitenkooi aan. Op die manier kunnen kleine soorten aapjes of exotische vogels al vroeg in het seizoen naar buiten omdat ze voor de koude nachten kunnen schuilen in hun verwarmd nachthok. 

Doodshoofdaapje in onze 'strandcabines' 

In de omgeving van de kiosk ziet u twee nieuwe verblijven voor papegaaien en helemaal achteraan het terrein bevindt zich de nieuwe kooi voor steltlopers en meeuwen. Deze kooi werd speciaal gebouwd voor het uitwennen van jonge steltlopers zoals kieviten, kluten, grutto’s en wulpen. En een laatste verbouwing zal u merken als u langsheen de verblijven voor de leeuwen komt. Hier hebben we aan een verblijf een extra schuine kant met enkele stroomdraden aangebracht. Op die manier is de kooi extra beveiligd. Dat was nodig om de twee fitte leeuwendames hier veilig in onder te brengen. 

In het verleden verbleven in deze kooi al wel leeuwen, maar dat ging steeds om hele jonge of hele oude dieren. Tijdens deze verbouwing maakten we tevens een nieuwe uitkijktoren met ligplatform voor deze dieren. Ik kijk alvast uit naar de opendeurdagen en hoop jullie te kunnen begroeten en te kunnen tonen wat we hier allemaal doen met jullie gewaardeerde steun!

Tot dan, 
Sil Janssen
Voorzitter

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..