Operatie boomvalk...

Vandaag werd een boomvalk met een gebroken vleugel geopereerd.

Eergisten werd in het Natuurhulpcentrum een gekwetste boomvalk binnengebracht. Na een grondig onderzoek onder het röntgenapparaat konden we zien dat de vleugel gebroken was. De breuk was erg moeilijk om te opereren, maar Stef, onze dierenarts, besloot het er toch op te wagen.

Vanmorgen werd de vogel verdoofd om de breuk te herstellen. Technisch gezien verliep de operatie erg vlot. Enkel tijdens het ontwaken uit de narcose, altijd een erg risicovol moment bij wilde dieren, traden er complicaties op. De vogel stopte plots met ademen en reageerde niet meer. Tweemaal moest de valk door de dierenarts gereanimeerd worden, maar mét resultaat! De vogel kwam erdoor, en enkele uren later stond hij al terug rechtop, en reageerde heel alert op zijn omgeving.

Nu valt alleen nog af te wachten of de breuk goed herstelt. Het is belangrijk dat dit snel gebeurt. In België vinden de dieren in de winter namelijk geen grote insecten als libellen en kevers, en de meeste zangvogels zijn naar Afrika vertrokken. Daarom vliegen ook de boomvalken in oktober naar Afrika, en we hopen dat onze boomvalk dan voldoende hersteld is om de reis aan te vatten. Is dit niet zo, dan zal hij in het Natuurhulpcentrum moeten overwinteren.

Album 'Operatie boomvalk 18082010'

Deze boomvalk werd geopereerd aan een gebroken vleugel.

Operatie boomvalk...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..