Operatie geschoten buizerd...

De buizerd die vorige week donderdag werd binnengebracht, onderging vandaag een operatie.

Verleden week berichtten we op deze website over een buizerd die gevonden werd in Sint-Truiden. Het dier had een vleugelbreuk, en na verdere controle onder ons röntgentoestel bleek een hagelbolletje de oorzaak te zijn! Deze beschermde roofvogel werd dus uit de lucht geschoten, en alweer moeten we vaststellen dat de ingebakken haat van jagers tegenover roofvogels (en roofdieren in het algemeen) leidt tot schandalige praktijken!

De voorbije dagen kon de buizerd wat op krachten komen in de Intensive Care, maar vandaag was het tijd voor de operatie om de opgelopen breuk te herstellen. Stef, onze dierenarts, werd opgetrommeld om de operatie in onze eigen operatiekamer uit te voeren.

Met behulp van enkele ijzeren pinnen werd de breuk uitwendig gefixeerd. Deze pinnen zullen enkele weken blijven zitten zodat beide beenderhelften goed aaneen kunnen groeien. Daarna zal bekeken worden of de pinnen verwijderd kunnen worden. Is dit zo, dan kan de echte revalidatie beginnen waarbij de vogel stilaan terug wordt voorbereid op een vrijlating.

We hebben alle informatie doorgegeven aan het ANB (Agentschap voor Natuur en Bos) die de nodige stappen zullen ondernemen om de dader hopelijk te pakken te krijgen!

Album 'Operatie geschoten buizerd 28/11/2011'

De dag na een jachtpartij vond een fruitboer een gekwetste buizerd. Na onderzoek onder het röntgentoestel bleek het dier geschoten te zijn, met een vleugelbreuk als resultaat. Onze dierenarts opereerde de vogel.

Operatie geschoten buizerd...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..