Operatie havik

Afgelopen weekend werd er een havik geopereerd die met zijn poot vasthing in een net over een kippenren.

De jonge vogel dacht dat een kip een gemakkelijke prooi zou zijn, maar hij zag het net niet dat over de kippenren was gespannen. Toen de eigenaar van de kippen de vogel verstrikt in het net aantrof, belde hij ons om hulp. Een medewerker ging ter plaatse om de havik uit zijn benarde situatie te redden. Omdat de vogel gewond was aan zijn poot, werd hij meegenomen naar Opglabbeek.

Een nazicht door onze dierenarts wees uit dat één teen ernstig verwond was en mogelijk niet gered zou kunnen worden. De pezen waarmee de teen kan bewegen, waren helemaal doorgesneden en een operatie drong zich op. Vrijwilligster Katrien, een pas afgestudeerde  dierenartse, mocht onder begeleiding van Stef (oude rot in het vak :-) de amputatie uitvoeren. Het zou haar eerste operatie worden van een wild dier in het Natuurhulpcentrum.

De operatie verliep voorspoedig en de gewonde teen kon nog gedeeltelijk gered worden. De havik verblijft momenteel ter observatie op onze afdeling intensieve zorgen en stelt het goed. Nu zal de vogel tijdens zijn revalidatie moeten leren jagen met één teen minder. Dat zou op zich geen groot probleem mogen zijn omdat er in de natuur al vaker roofvogels zijn aangetroffen met afgestorven tenen die zich prima konden handhaven en voortplanten...


Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..