Operatie oehoe

Begin deze week werd een jonge oehoe met een gebroken poot door dierenarts Tom geopereerd. Het was een Nederlandse oehoeonderzoekster die aan de alarmbel trok.

Ze volgt de broedende koppels in de regio Maastricht op de voet en merkte dat één van de jongen problemen had om te stappen. Ze vroeg een klimploeg ter plaatse die langs de steile rotshelling afdaalde om het gekwetste jong te vangen. Daarna werd het uilskuiken naar het Natuurhulpcentrum gebracht voor verzorging.

Er werden eerst röntgenfoto's gemaakt om de ernst van de breuk te bepalen. Het scheenbeen van de vogel was duidelijk gebroken en de twee helften stonden naast elkaar. Dit was een breuk die niet extern gespalkt kon worden en een operatie drong zich op. Dierenarts Tom Verbeek werd bereid gevonden om de oehoe te opereren.

De moeilijkheid bij deze operatie was het herstelproces dat reeds in gang was getreden. Daardoor waren beide delen van het scheenbeen reeds gedeeltelijk aan elkaar gegroeid. Dierenarts Tom slaagde er echter in de moeilijke klus te klaren en kon middels een metalen pin alles mooi op zijn plaats krijgen. Ondertussen verblijft de oehoe op onze afdeling intensieve zorgen en stelt hij het goed. Bij jonge vogels verloopt het herstel van breuken over het algemeen sneller en we verwachten dat de metalen pin over 3 weken verwijderd kan worden. Daarna begint het verdere revalidatieproces in onze binnen- en buitenkooien voor roofvogels.

 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..