Opgelet met 'sproeien'

23 juli 2016

Opgelet met 'sproeien'

Vandaag kregen we op korte tijd 4 jonge roodborstjes binnen uit hetzelfde nest. Helaas stierven 3 jongen kort na elkaar. Een vierde is er slecht aan toe.

De jonge vogels zagen er niet ziek uit, waren niet mager en de oudervogel vloog af en aan met voedsel. Door de acute sterfte van deze jonge insectenetertjes kan volgens ons de oorzaak gezocht worden bij het gebruik van pesticiden.

Deze chemische bestrijdingsmiddelen zijn giftig voor het organisme dat ze willen verdelgen, maar meestal zijn ze niet specifiek zodat ook andere organismen worden vergiftigd. In dit geval is de kans heel groot dat iemand uit de omgeving heeft 'gesproeid' waardoor moeder roodborst de vergiftigde rupsen en andere insecten als een gemakkelijke prooi voor haar jongen zag.

Het gif komt op die manier rechtstreeks in de buikjes van de jonge roodborstjes, helaas met fatale afloop. Het strafste is natuurlijk dat die roodborstjes op hun beurt juist de natuurlijke vijand zijn van talloze rupsen en insecten en je dus met het gebruik van pesticiden, juist de natuurlijke insectenverdelgers gaat doden...

Opgelet met


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!