Opgepast met vliegenvangers...

Vliegen kunnen heel vervelende beestjes zijn. Veel mensen voorzien dan ook in hun huis, op hun terras of in de schuur middeltjes om vliegen weg te houden.

Toch willen we een oproep doen om goed op te letten bij het gebruik van 'vliegenvangers'. De kleverige plakstrips die je aan het plafond kan hangen zorgen geregeld voor slachtoffers.

Zo kregen we een telefoontje uit Zoutleeuw met de melding dat een boerenzwaluw in een vliegenvanger was gevlogen. Het vogeltje zat onder de lijm en kon niet meer vliegen. Gelukkig werd de melder bereid gevonden om het diertje naar Opglabbeek te brengen. Omdat de zwaluw enkel op één vleugel en een stuk van de staart kleefsel had, besloten we het diertje onmiddellijk te reinigen. Dit gebeurt met speciaal biologisch oplosmiddel. Na een kwartiertje poetsen waren de meeste lijmresten verdwenen en werden de laatste kleverige plekjes geneutraliseerd met talkpoeder.

De vinders mochten na deze behandeling hun zwaluw terug meenemen en thuis vrijlaten. Het diertje heeft immers nog heel wat werk voor de boeg: nest bouwen, eitjes leggen, jongen grootbrengen,...

Denk dus bij het verwensen van uw vliegen even na welk middel u gaat gebruiken om ze te verjagen. Op het Natuurhulpcentrum gebruiken we alvast elektrische vliegenlampen, de kans dat daar een vogel of vleermuis tegen vliegt is bijzonder klein.

Foto: verwijderen van de laatste plakresten met talkpoeder.

Opgepast met vliegenvangers...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..