Opnieuw dode vossen...

Opnieuw werd het Natuurhulpcentrum getipt over gedode vossen.

Ditmaal kregen wij een telefoontje uit Opgrimbie in Maasmechelen dat er 2 dode vossen in een weide lagen.
De vinders hadden toevallig één dood dier gevonden, op zich merkwaardig, maar niet hélemaal ongewoon.
Vossen sterven immers ook ooit van ziekte of ouderdom.

Maar toen ze enkele meters verderop nóg een dode vos aantroffen besloten ze toch even te bellen om te vragen of dit normaal was. Niet dus.
Zéker niet omdat de vinders ons wisten te vertellen dat er geregeld stropers te zien waren in de buurt.

We besloten een kijkje te gaan nemen naar dit verdachte tafereel.
Eenmaal ter plaatse bleek het bijzonder moeilijk de vossen terug te vinden. De vinders wisten niet meer precies waar de dieren lagen en de duisternis die inmiddels was ingetreden maakte het speurwerk er niet gemakkelijker op.

Zó moeilijk zelfs dat onze medewerkers slechts één vos terug konden vinden.
Op het eerste zicht was er niets te zien aan het beestje dat er ogenschijnlijk erg vreedzaam bij lag.

We besloten de zoektocht naar de tweede vos na een uurtje te staken zodat we snel het gevonden exemplaar konden onderzoeken.

Eenmaal op het Natuurhulpcentrum konden we met behulp van onze 'c-boog', een röntgentoestel waarmee we bewegend röntgen-beeld krijgen, duidelijk de doodsoorzaak vaststellen.
De foto toonde haarscherp een kogel van een zogenaamde 'long rifle'.

Dit wapen wordt vaak door stropers gebruikt en bestaat in tegenstelling tot hagel slechts uit één grote kogel. Door de kracht van de impact wordt de kogel plat gedrukt (vandaar de champignon-vorm) zodat hij nog meer schade aanricht in het getroffen lichaam.

Deze vossen werden dus wederom gedood uit haat.
Gewoonweg omdat sommige mensen, we spreken hier liever over beesten, het niet kunnen verkroppen dat de vos het wild eet, dat zij 'normaal' gezien zouden schieten.
Of omdat die beesten maar niet kunnen snappen dat ze hun kippen moeten beschermen tegen deze prachtige dieren, die enkel handelen uit overlevingsdrang. Hoe zou je zelf zijn?

Er zijn genoeg doeltreffende methoden om je huisdieren te beschermen, mits een kleine inspanning.

Maar ja, tegen diepgewortelde haat kan je niets beginnen. En zolang de mens niet zal leren, zullen de vossen de dupe worden van de stommiteiten van diezelfde mensen.

Helaas helaas...

Opnieuw dode vossen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..