Opnieuw rode wouw vergiftigd!

Alweer kregen we een melding van een vergiftigde rode wouw. Dit keer werd het dier in Opoeteren gevonden.

Vandaag kregen we een telefoontje van enkele wandelaars die in Opoeteren in een gracht naast een zandweg een volgens hen vergiftigde buizerd hadden gevonden. De vogel was dood. Ze dachten dat het dier vergiftigd was omdat er uit de snavel nog wat vleesresten staken.

Wij namen contact op met de inspecteurs van het ANB (Agentschap voor Natuur en Bos), die onmiddellijk vertrokken om de vogel ter plekke te gaan bekijken.
Daar aangekomen bleek het geen buizerd, maar een veel zeldzamere rode wouw te zijn! De tweede vergiftigde rode wouw dus op minder dan een week tijd!

Een regelrechte schande is het, dat zo zeldzame vogels op dergelijke manier aan hun einde moeten komen. En het is waar, niet elke jager is een stroper, maar héél veel stropers zijn wél jagers!

En de jagers weten dit zelf ook, net daarom krijgen ze het bij dergelijke berichten erg warm, en zoeken ze naar de meest bizarre uitvluchten. Zo lazen we onlangs zelfs dat bepaalde jagers óns gaan beschuldigen. Wíj zouden rode wouwen in onze vriezer hebben zitten en deze om de paar jaar bovenhalen om de jagerij te gaan beschuldigen...

Ten eerste kunnen de boswachters van het Agentschap voor Natuur en Bos getuigen dat dit helemaal niet zo is. Bovendien worden vergiftigde dieren door deze natuurinspecteurs opgestuurd naar een labo voor toxicologisch onderzoek. Maar de jagers weten zelf ook dat hun uitvluchten de grootste onzin zijn. En juist omdat zij dergelijke onwaarheden verkopen, is het wel héél duidelijk dat de jagers het erg warm krijgen bij het lezen van berichten over vergiftigde roofvogels..

Als de jagers dan toch die natuurvrienden zijn waar ze zich voor uitgeven, dan zouden ze samen met ons verontwaardigd moeten zijn en mee op zoek moeten naar de daders en die mensen aan de schandpaal nagelen.

Neen, in de plaats gaan ze zichzelf compleet belachelijk maken door roddels te verkondigen, roddels waarvan iedereen weet, inclusief de jagerij, dat ze niet kloppen. Omdat ze geen krachtdadig standpunt tegen de giftleggers innemen geeft dit voor ons  de indruk dat de jagerij het vergiftigen van predatoren blijft tolereren.


Voor ons, en voor héél veel anderen, is het meer dan duidelijk. De jagerij is de hoofdverantwoordelijke voor het vergiftigen van al deze dieren. De rode wouwen zijn er al enkelen van, maar de aantallen die niet toevallig gevonden worden liggen vele malen hoger.

Opnieuw rode wouw vergiftigd!

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..