Opnieuw serval in beslag genomen...

4 maart 2020

Opnieuw serval in beslag genomen...

Sinds gisteren verblijft er een extra serval in onze opvang. Het dier werd door de politie in Brussel in beslag genomen tijdens een huiszoeking. De agenten waren ter plaatse voor een ander onderzoek en troffen in het appartement een servalkat aan. Het waren de opgeroepen brandweermannen die de kat in een bench hebben gekregen. Maar dat gebeurde niet zonder slag of stoot. 2 brandweermannen raakten gewond en hun schepnet werd vernield.

Het is tegenwoordig een hype om deze Afrikaanse kattensoort als huisdier te houden. Dit is illegaal welteverstaan. Servals staan niet op de Zoogdierenpositieflijst, maar op malafide websites in het buitenland worden deze katten toch te koop aangeboden.  

Een serval wordt ongeveer 70 tot 100 cm lang en weegt al snel tussen de 10 en de 15 kg. Hoewel ze er met hun prachtige pels uitzien als kleine luipaarden, kunnen ze erg agressief uit de hoek komen. Niet verwonderlijk dus dat bij het hanteren van de kat, 2 brandweermannen gewond raakten. Onze slogan 'enkel een idioot neemt een exoot als huisgenoot' is hier duidelijk op zijn plaats...

Voorlopig zit de serval in afzondering en tijdens het gezondheidsonderzoek dat snel volgt zal ook het halsbandje verwijderd worden. Momenteel verblijven er nog 6 andere servals in onze opvang. Al deze dieren werden in België in beslag genomen. Afhankelijk van het geslacht van het Brusselse dier kunnen we hem of haar samenzetten met soortgenoten. Ondertussen zochten we contact met een Zuid-Afrikaans opvangcentrum voor het herplaatsen van onze servals.


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!