Opnieuw vos in strop...

Niet zo lang geleden kon u op deze webstek lezen dat er een vos werd aangetroffen in een strop.
Vandaag, dinsdag 8 feb., kregen we een gelijkaardige melding.

Vorige keer was de vos reeds dood, maar deze vos was nog springlevend en verkeerde in dringende nood.

Enkele trouwe leden van ons centrum vonden het dier in Lubbeek - nabij Leuven - en deden beroep op onze hulp. Met bekwame spoed snelden onze medewerkers ter plaatse en troffen er de vos, een vrouwtje, in zijn helse doodsstrijd aan.

De strop had gelukkig nog geen levensgevaarlijke verwondingen aangebracht maar het dier had verschillende wondes aan de muil, veroorzaakt door talloze vruchteloze pogingen om te metalen strop door te bijten. Ook merkten onze medewerkers op dat één oog van de vos erg rood was. Dit zou kunnen wijzen op een ernstige oogbeschadiging.

Voorzichtig wisten onze medewerkers de vos te bevrijden uit zijn hachelijke situatie en besloten het dier mee te nemen voor nader medisch onderzoek.

In het Natuurhulpcentrum werd duidelijk dat het rode oog veroorzaakt werd door rondvliegend zand, afkomstig van het wilde spartelen van het dier, in een poging zich te bevrijden. Grondig spoelen van het oog bleek voldoende.
De wondes aan de muil bleken eveneens erg mee te vallen.

We besloten dan ook de vos vanavond nog vrij te laten in Lubbeek.
Er is immers een kans dat het vrouwtje al zwanger is.
Daarom is het beter om het dier in haar eigen territorium weer vrij te laten om er later een mogelijke roedel jonge vosjes groot te brengen in een bekende omgeving.

Voor deze vos liep het gelukkig allemaal goed af, maar de realiteit leert ons helaas dat niet ieder dier dit geluk deelt. We strijden dan ook dagelijks tegen dit soort van beestachtige praktijken.

Mocht u ergens stroppen, fuiken of vallen aantreffen, aarzel zeker niet om ons een seintje te geven!
Bedankt!
 

Opnieuw vos in strop...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..