Pinché-aapje gedumpt...

Gisterenavond werd een gedumpt pinché-aapje opgehaald in Vaux-sur-Sûre.

Gisteren werden we gecontacteerd door een dierenarts uit Vaux-sur-Sûre, een dorpje net onder Bastogne. In haar wachtzaal stond plots een kooitje met daarin een pinché-aapje, een kleine tamarinsoort!

Het diertje, een mannetje, werd gewoon achtergelaten, waarschijnlijk door mensen die hun aapje beu waren, of die eindelijk door hadden dat apen absoluut geen geschikte huisdieren zijn.

De dierenarts nam contact op met de dienst CITES, die haar doorverwees naar het Natuurhulpcentrum.

Voor ons was het de eerste maal dat we een pinché-aapje opvingen. Deze prachtige aapjes komen oorpsronkelijk enkel voor in het tropisch regenwoud in het noorden van Colombia, waar ze hoog in de bomen op zoek gaan naar insecten, fruit en sappen van bomen. Paartjes worden voor het leven gevormd, en de vader steekt heel veel tijd en energie in het grootbrengen van de jongen, geholpen door jongen van het vorige nest.

Spijtig genoeg doen deze aapjes het heel slecht in de natuur. Door de ontbossing van 3/4de van hun leefgebied én door het vangen van de aapjes voor de illegale handel in exotische dieren zijn ze met uitsterven bedreigd!

Voorlopig zit ons pinchéaapje nog in quarantaine, maar we hopen dat we snel een goede dierentuin vinden die ons aapje een leuke partner kan aanbieden!

Pinché-aapje gedumpt...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..