politie ontdekt illegale buizerd

Tijdens een routinecontrole van de politie in Riemst stuitten de agenten op een bestelwagen met een wel heel vreemde passagier.

Op de achterbank zat een buizerd met riempjes aan de poten. Naast de vogel lagen enkele dode eendagskuikens als voedsel. De buizerd droeg geen gesloten voetring en de eigenaars konden de legale herkomst van de vogel niet bewijzen.

Bijgevolg werd de vogel in beslag genomen en stuurden we een medewerker om de vogel op te halen. Er worden wel heel veel roofvogels gehouden maar roofvogels genieten wettelijke bescherming en mag je enkel houden mits de nodige certificaten. Bovendien moet de vogel een gesloten voetring dragen.

We wisten al langer dat er roofvogels uit de natuur geroofd worden om als huisdier gehouden te worden. Dit geval is het zoveelste bewijs. Roofvogels houden zit in de lift en wordt steeds populairder. Het zijn echter geen huisdieren, roofvogels horen thuis in de natuur en moeten vrij kunnen vliegen.

De buizerd stelt het goed en we zullen proberen de vogel te verwilderen. Een grote vliegkooi met soortgenoten zal hem daarbij helpen...


politie ontdekt illegale buizerd

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..