Politiezone Bree vindt gekooide nertsen op openbare weg...

Deze ochtend werden we verrast door de komst van 7 nieuwe patiënten. De politie van de zone Meeuwen-Gruitrode bracht ons een kleine draadgazen kooi met 7 compartimenten, waarin 7 nertsen zaten.

De kooi werd aangetroffen in het midden van de openbare weg. Een bizarre vondst, dat is wel het minste dat je kan stellen. Vraag is van wie de dieren kunnen zijn.

Nertsen worden in België enkel nog gehouden door pelsdierfokkers, van hun vacht worden bontjassen gemaakt.

In het voorjaar worden de jonge dieren in een kooi geboren. In de herfst krijgen ze hun wintervacht. Zodra nertsen deze wintervacht hebben, komt er een abrupt einde aan hun treurige bestaan...

Na een kort en ellendig leven van zeven maanden worden ze gedood en gevild. Daarna wordt het lijk verder bewerkt en verkocht.

Het doden van de dieren gebeurt normaal op het fokbedrijf zelf. Vraag is dus hoe het komt dat de nertsen uit Meeuwen-Gruitrode, op de openbare weg terecht zijn gekomen. De 7 dieren zijn allemaal vrouwtjes, het zijn dus wellicht fokteven.

Wie kan voor opheldering zorgen? Tot zolang zullen de dieren in het Natuurhulpcentrum gehuisvest worden. Momenteel verblijven de dieren in een kooi die wellicht 50 maal groter is dan de krappe kooien in een pelskwekerij. De nertsen genieten zichtbaar van de ruimte en klimmogelijkheden. Jammer dat zovele andere pelsdieren dit genot nooit zullen meemaken...
 

Politiezone Bree vindt gekooide nertsen op openbare weg...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..