Purperreiger met gebroken vleugel...

12 augustus 2009

Purperreiger met gebroken vleugel...

Vanmiddag werd er een zeldzame purperreiger binnengebracht. De vogel werd gevonden te Lanklaar en kon door enkele wandelaars opgeraapt worden.

De jonge purperreiger werd onmiddelllijk bij aankomst onderzocht en al vrij snel werd een vleugelbreuk vastgesteld. De röntgenmonitor bevestigde ons vermoeden en er werd een röntgenfoto gemaakt zodat onze dierenarts in alle rust kan bekijken hoe deze breuk operatief terug hersteld kan worden. De vleugel is immers in het schoudergewricht gebroken waardoor een 'gewone' manier van spalken niet het gewenste resultaat zal hebben. Een langdurige operatie zal in dit geval vereist zijn.

Momenteel wordt de purperreiger op onze spoedafdeling gehuisvest. Het dier is tijdelijk gespalkt zodat beide vleugels niet bewogen kunnen worden. Wanneer de reiger met de gebroken vleugel zou klapwieken zou de breuk kunnen verergeren. Het dier moet nu eerst op krachten komen en stabiliseren alvorens onze dierenarts aan de delicate operatie kan beginnen.

Purperreigers zijn trekvogels die in deze periode naar het Zuiden trekken om daar te overwinteren. In Vlaanderen zijn ze een zeldzame verschijning. In enkele Nederlandse natuurgebieden bevinden zich grote broedkolonies.  Het is dan ook niet ondenkbaar dat dit exemplaar uit Nederland afkomstig is. De reis van deze purperreiger heeft jammer genoeg een abrupt einde gekregen. Hopelijk kunnen we u over enkele dagen melden dat deze prachtige viseter herstelt van een geslaagde operatie. Duimen maar...

Purperreiger met gebroken vleugel...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!