Purperreiger met gebroken vleugel...

Vanmiddag werd er een zeldzame purperreiger binnengebracht. De vogel werd gevonden te Lanklaar en kon door enkele wandelaars opgeraapt worden.

De jonge purperreiger werd onmiddelllijk bij aankomst onderzocht en al vrij snel werd een vleugelbreuk vastgesteld. De röntgenmonitor bevestigde ons vermoeden en er werd een röntgenfoto gemaakt zodat onze dierenarts in alle rust kan bekijken hoe deze breuk operatief terug hersteld kan worden. De vleugel is immers in het schoudergewricht gebroken waardoor een 'gewone' manier van spalken niet het gewenste resultaat zal hebben. Een langdurige operatie zal in dit geval vereist zijn.

Momenteel wordt de purperreiger op onze spoedafdeling gehuisvest. Het dier is tijdelijk gespalkt zodat beide vleugels niet bewogen kunnen worden. Wanneer de reiger met de gebroken vleugel zou klapwieken zou de breuk kunnen verergeren. Het dier moet nu eerst op krachten komen en stabiliseren alvorens onze dierenarts aan de delicate operatie kan beginnen.

Purperreigers zijn trekvogels die in deze periode naar het Zuiden trekken om daar te overwinteren. In Vlaanderen zijn ze een zeldzame verschijning. In enkele Nederlandse natuurgebieden bevinden zich grote broedkolonies.  Het is dan ook niet ondenkbaar dat dit exemplaar uit Nederland afkomstig is. De reis van deze purperreiger heeft jammer genoeg een abrupt einde gekregen. Hopelijk kunnen we u over enkele dagen melden dat deze prachtige viseter herstelt van een geslaagde operatie. Duimen maar...

Purperreiger met gebroken vleugel...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..