Reddingsactie everzwijn

Vanmorgen werden we opgeroepen door de brandweer van Genk om hen te helpen een everzwijn te vangen dat in het Albertkanaal zwom.

De brandweer had de melding binnen gekregen van een fietser die een everzwijn wanhopig zag rondzwemmen in het Albertkanaal. Door de steile, betonnen wanden van het kanaal kon het dier nergens aan wal geraken. De brandweer zou ter plaatse gaan met een rubberboot, wij met onze netten en drie ervaren medewerkers.

Het eerste probleem was het dier lokaliseren. Aangezien de fietser niet kon wachten bij het zwemmende dier, was het even zoeken vooraleer we het everzwijn konden vinden. Volgens de beschrijving van de melder zou het zwijn richting Nederland zwemmen en er werd dan ook eerst stroomopwaarts gezocht. Toen dit zonder resultaat bleef, werd de rubberboot stroomafwaarts gestuurd en die vonden na een halve kilometer het uitgeputte dier.

Een medewerker van het Natuurhulpcentrum ging samen met de brandweermannen aan boord om het everzwijn uit het water te scheppen. Het zwijn was op het einde van haar krachten en ging geregeld kopje onder. Om het dier van de verdrinkingsdood te redden sprong een heldhaftige duiker van de brandweer in het water om het dier boven water te houden. Op die manier kon het everzwijn in een schepnet gevangen worden en samen met de duiker werd het dier naar de kant getrokken.

Eenmaal het zwijn op het droge was bleef het uitgeput liggen en enkele minuten later gaf het de geest. Onmogelijk te voorspellen hoelang het dier al in het koude kanaalwater rondzwom en jammer genoeg kon onze hulp niet meer baten...

Album 'Everzwijn in kanaal'

Reddingsactie everzwijn

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..