Ree blijkt muntjak...

Vandaag werd het Natuurhulpcentrum opnieuw opgeroepen om een ree te vangen. Ditmaal in Neerpelt. Toen onze medewerkers ter plaatse aankwamen waren ze echter totaal verrast...

Onze medewerkers dachten immers een ree te moeten vangen maar tot hun grote verbazing bleek het om een muntjak te gaan. Het diertje had zich midden in het centrum van Neerpelt vastgelopen in een omheind terrein. Toen het dier daaruit kon ontsnappen slaagden omstaanders erin de muntjak in een fietsenkelder te drijven.Daar zat het dier volledig ingesloten en kon het snel gevangen worden.

Muntjakken zijn kleine hertachtigen die oorspronkelijk voorkomen in China. In onze streken zijn de dieren ingevoerd. Het zijn erg zenuwachtige en stressgevoelige dieren die moeilijk in gevangenschap te houden zijn. Het is dan ook niet aannemelijk dat dit exemplaar ergens ontsnapt is. Bovendien worden er op tal van plaatsen in Limburg muntjakken gesignaleerd (onlangs nog een exemplaar uit Zutendaal) waardoor we vermoeden dat de dieren worden uitgezet ten behoeve van de jacht. Dit volgt hetzelfde stramien als bij de uitgezette everzwijnen. Op termijn zullen ook de muntjakken schade gaan aanrichten of zullen ze concurreren met de inheemse reeën en zal de jacht erop toegestaan worden. Opnieuw een extra diersoort waarop onze jagers hun killerinstinct kunnen bot vieren.

Het exemplaar uit Neerpelt verblijft voorlopig veilig in één van onze rennen...

 

Ree blijkt muntjak...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..