Ree gevangen en vrijgelaten in Genk...

9 oktober 2005

Ree gevangen en vrijgelaten in Genk...

Deze morgen omstreeks 9u heeft ons centrum een ree gevangen in Genk.

Mensen belden ons om te melden dat er een ree in hun tuin rondliep. Het arme dier liep zich voortdurend te pletter tegen de omheining dus er zat haast bij.

Eenmaal ter plaatse konden onze medewerkers vaststellen dat het een volwassen reebok betrof. Snel werden alle in- en uitgangen van de tuin geblokkeerd met netten zodat ontsnappen niet meer mogelijk was. Eenmaal alles in gereedheid gebracht was, kon het vangen beginnen.

Al snel liep het ree zich vast in onze netten en konden we een anti-shockmiddel toedienen. Reeën zijn immers zéér stressgevoelig en kunnen letterlijk sterven van angst.

Omdat het ree zich al meerdere malen te pletter gelopen had tegen de omheining had het enkele kwetsuren aan de muil opgelopen. Gelukkig bleken deze echter goed mee te vallen zodat we het angstige dier snel konden vrijlaten in een naburig bos.

Het probleem met reeën is dat ze gemakkelijk over een omheining kunnen springen. Maar als ze dan plots schrikken van bijvoorbeeld een blaffende hond, of mensen die hun tuin in wandelen, dan raakt zo'n ree helemaal in paniek.
Dan 'vergeet' het letterlijk dat hij eigenlijk gemakkelijk over de omheining zou kunnen springen en loopt zich te pletter tegen de draad. Soms met de dood als gevolg als we er niet snel bij zijn.

We raden de mensen dan ook steeds aan om het dier in zo'n situatie zoveel mogelijk met rust te laten. Zo blijft het ree ook rustig en zal het zichzelf minder verwonden.
 

Ree gevangen en vrijgelaten in Genk...


Wil je dit artikel delen?

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!