Ree gezenderd...

Gisteren heeft het Natuurhulpcentrum in samenwerking met het IBW (Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer) voor een primeur in Vlaanderen gezorgd.

Er werd namelijk voor het éérst in de Vlaamse geschiedenis een gezenderd ree vrijgelaten!
Het ree verzeilde per ongeluk te Lubbeek (Leuven) in een kippenren bij mensen thuis en kon niet meer uit het kleine omheinde bosje weggeraken. Dit gebeurt wel vaker bij reeën omdat ze zodanig in paniek raken dat ze zelfs niet meer over een lage afsluiting kunnen springen, waar ze normaal gezien gemakkelijk over zouden kunnen.

Samen met medewerkers van het IBW vingen onze medewerkers het angstige dier uit de ren, een werkje dat snel en zonder problemen verliep.
In afspraak met het IBW werd besloten om het ree vrij te laten in een groot natuurdomein in Antwerpen. Dit doen we om de populaties te spreiden in gebieden waar er bijvoorbeeld te weinig reeën zitten.

Het ree werd na het aanbrengen van een zender vrijgelaten en zal nu zo'n 2 jaar gevolgd worden voor wetenschappelijk onderzoek.

Er zullen in de toekomst tevens 3 reegeiten en nog een bok bijgeplaatst worden, die allen eveneens gezenderd zullen worden. Zo kan men het gedrag en de trektocht van de populatie nauwkeurig vastleggen en de cijfers wetenschappelijk onderzoeken.
 

Ree gezenderd...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..