Ree op sporen...

Gisteren kregen we telefoon vanuit Leuven. De dienst dispatching van de 101-centrale meldde ons dat een ree op de spoorwegen in Herent liep.

Het dier werd er reeds verschillende keren door treinbestuurders gesignaleerd en zou telkens op dezelfde plaats zitten.
Onmiddellijk na de melding vertrok een ploeg van het Natuurhulpcentrum, gewapend met netten, snel richting Herent. De treinen zouden op dat moment al wat trager rijden om ongelukken te voorkomen.


Eenmaal aangekomen wachtte een ploeg van de politie en een medewerker van Infrabel ons op om de precieze locatie aan te geven.
Het dier liet zich niet dadelijk zien, maar na de aanwijzingen begonnen we met het spannen van twee netten. Eén om het dier in te vangen, het andere om het dier van de sporen weg te houden.
De werknemer van Infrabel zorgde hierna ervoor dat het treinverkeer 5 minuten werden stilgelegd zodat niemand in gevaar zou komen tijdens de vangactie.
Het ree lag achter een elektriciteitskabine verscholen. Daar werd het achteruit gejaagd richting de netten. Het ree bleef doorlopen en raakte uiteindelijk helemaal verstrikt in het opgespannen net. Zo snel mogelijk werd het ree losgemaakt en in een donkere reekist geplaatst. In een naburig bosgebied konden we het dier terug vrijlaten.

We zijn blij dat aan aanvaring met de trein voorkomen werd, en dat de wachttijd voor de treinreizigers beperkt bleef tot enkele minuten.

Album 'Ree Herent'

Een ree zat vast binnen de verkeersrasters langs het treinspoort. Het treinverkeerd moest enkele minuten aan een trager tempo rijden zodat onze medewerkers het dier veilig konden vangen. Iets later werd de reebok in een naburig bos terug vrijgelaten.

Ree op sporen...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..