Reeën gevangen en gezenderd...

Vandaag heeft het Natuurhulpcentrum in samenwerking met het IBW (Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer) 2 reeën gevangen in het domein Molenheide in Houthalen.
Dit alles kadert in een wetenschappelijk onderzoek van het IBW.

Al jaren lost het Natuurhulpcentrum haar grootgebrachte reejongen op het domein Molenheide, omdat dit een omheinde veilige habitat is voor de jonge reeën. Hier kunnen ze voldoende levenservaring opdoen in een beschermde, veilige omgeving.

Er mag immers niet gejaagd worden en er lopen geen drukke wegen door het domein. Ideaal dus voor onervaren jonge reeën.

Om te voorkomen dat er op het domein te veel reeën zouden zitten werden er vandaag dus 2 weggevangen. Zij hebben nu voldoende ervaring in het ‘wild’ en kunnen nu de wijde wereld intrekken.

Er werden honderden meters netten gespannen rond en op het terrein.
Samen met een tiental medewerkers van het IBW werd een klopjacht gehouden en na een aantal pogingen zaten beide reeën in onze netten.

De reeën kregen vervolgens een zender rond hun nek. Die zender stuurt geregeld een sms’je naar een onderzoekscentrum met zijn of haar coördinaten.
Hierdoor zijn de medewerkers van het IBW in staat om de dieren te volgen en te registreren voor wetenschappelijk onderzoek. (Zie ook nieuws van 23 september 2004)
De beide dieren werden vrijgelaten in een natuurgebied in Antwerpen.

Niet enkel reeën vonden de weg naar onze netten, er werd tevens een konijntje en een damhert (die in grote getale leven op het domein) verschalkt. Deze dieren kregen vlug de vrijheid nadat ze uit de netten bevrijd werden.


Na deze actie telde het domein Molenheide dus 2 reeën minder, dit was dus voor ons de uitgelezen kans om er onze grootgebrachte reeën van dit jaar, zo’n 5 stuks, vrij te laten op het pas vrijgekomen stukje natuur.
De diertjes werden gevangen uit onze ren op het Natuurhulpcentrum en niet veel later konden we onze kleine spruiten de eerste voorzichtige stapjes zien zetten in hun nieuwe thuis.
Dit is voor onze ree-papa Bart Hilven, die de diertjes met veel liefde en toewijding grootbracht, steeds weer een ontroerend moment om ‘zijn’ kleintjes achter te laten zodat ze op eigen pootjes moeten staan.
Hopelijk gaat het hen hier goed zodat misschien ook zij later het domein kunnen verlaten om de grote wijde, maar gevaarlijke natuur te ontdekken.

Reeën gevangen en gezenderd...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..