Reeën helpen verhuizen...

22 REEËN GEVANGEN IN DE PLANTENTUIN!

De afgelopen maanden vingen we tijdens 3 grote vangsessies in de plantentuin van Meise maar liefst 22 reeën weg! De dieren waren jaren geleden door openingen in de omheiningen binnengeraakt en dit leidde tot 2 grote problemen:

Enerzijds was de situatie onhoudbaar voor de reeën zelf. Elk jaar werd de reepopulatie groter en groter, maar de dieren zelf raakten niet meer uit de omheinde tuin. Dit zorgde voor inteelt en hevige territoriale gevechten.

Anderzijds heeft de plantentuin een unieke historische en zeer kostbare plantencollectie. De grote populatie reeën veroorzaakte hier een grote druk op de beplanting met vraatschade tot gevolg. Zo slaagden zeldzame planten er niet meer in om in blad te komen, werden struiken kaalgevreten, ontstond er 'veegschade' door reebokken met hun gewei en werden vele voorjaarsbloeiers die met hun eerste blaadjes boven de grond uitkwamen, onmiddellijk opgegeten.

Er werd initieel overwogen om de dieren af te schieten en enkele jaren geleden werd hier ook mee gestart, maar dit stootte (terecht) op veel protest. Dus om zowel de reeën als de plantentuin te helpen, besloten we om een poging te wagen de dieren te vangen en zo een nieuwe toekomst te bieden. En we zijn erin geslaagd! Met 22 gevangen dieren waren de vangsten een groot succes. Alle dieren werden in natuurgebieden terug vrijgelaten. Sommigen werden voorzien van een zender om het doen en laten van de dieren verder op te volgen.

Dank aan de Plantentuin Meise, het Agentschap voor Natuur en Bosen het INBO - Instituut Natuur- en Bosonderzoek voor de samenwerking en het zoeken naar een diervriendelijke oplossing! 

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..