Regenwulp

Vrij met een zender

Regenwulp op de luchthaven

Eind september 2019 werd er op de luchthaven van Zaventem een grote inbeslagname gedaan van ruim 700 vogels. Het betrof zowel inheemse vogels: putters, goudvinken, appelvinken, kruisbekken, kneus, fraters, roodborstjes, ortolanen, kool- en pimpelmezen, merels, wielewalen, bijeneters, hoppen, kwikstaarten, gekraagde en zwarte roodstaarten, wulpen, regenwulpen, kieviten, tureluurs, zilverplevieren,... als exotische soorten: reuzentoekans,  7 soorten touraco's, rosella's, wevers, parkieten, exotische sijzen, kardinalen,...

Enkele inheemse soorten konden vrij snel vrijgelaten worden op geschikte plaatsen in de buurt. De exotische soorten werden intussen allemaal geplaatst in dierentuinen in het binnen- en buitenland. Eén regenwulp was in slechte conditie en omdat regenwulpen enkel tijdens de trekperiode in het voor- en najaar in België aanwezig zijn, hebben we beslist om de regenwulp te laten overwinteren in het Natuurhulpcentrum.

Klaar voor de vrijheid

In het voorjaar was de regenwulp in topconditie en klaar om vrijgelaten te worden. Omdat de regenwulp een soort is waarover in het algemeen nog maar weinig geweten is hebben we besloten om hem van een gps-zender te voorzien. Een mooie lentedag begin april 2020 was de grote dag. De regenwulp kon worden vrijgelaten in een geschikte biotoop langs de Maas.

De eerste dagen heeft de regenwulp de gebieden ten noorden van zijn vrijlatingsplaats verkend. Al snel werd duidelijk dat hij een goede plek gevonden had. Hij verbleef dagelijks aan de oevers van de maas tussen de natuurgebieden Bichterweerd en Negenoord in Dilsen-Stokkem. Regelmatig maakt hij vluchten naar de plassen van Bichterweerd en Negenoord en naar verschillende weilanden in de buurt.

plotse Beweging

Na zich lang op te houden langs de Maas konden we via de zendergevens iets opvallends waarnemen: na maandenlang in dezelfde regio te blijven, vertrok de vogel in de nacht van 15 op 16 augustus. De eerste nacht vloog hij in één ruk door en stopte pas met vliegen tot ongeveer 10u ’s morgens! Vervolgens hield hij een kleine pauze om de volgende nacht helemaal tot aan de luchthaven in Zaventem te vliegen. Toevallig of niet maar hier werd hij enkele maanden voordien in beslag genomen. De cirkel leek rond te zijn, maar nadat hij hier uitgerust had vertrok hij om 3 uur ’s nachts richting Dendermonde. Rond 9uur ’s morgens kwam hij aan bij fort Driebek, een kleine groene oase langs een groot industrieterrein. Hier zien we nogmaals het nut van kleine groene zones die als zogenaamde stapstenen van levensbelang zijn voor de migratie van allerhande dieren.

Nadat hij bijgetankt had vloog hij op 18 augustus de Nederlandse grens over tot in Cadzand. Daarna volgde hij de Westerschelde iets meer inlands tot in Terneuzen waar hij 19 augustus aankwam. Of dit het begin is van een lange tocht of dat dit al zijn eindpunt is, zullen we in de komende weken en maanden zien. Word vervolgd!

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..