Reiger in nood ...

Gisterenavond reden 2 medewerkers naar Overpelt om een blauwe reiger te bevrijden. Het dier zou niet meer weggeraken van een vijveroever. Eenmaal ter plaatse werden we weer geconfronteerd met het slechtste wat mensen dieren kunnen aandoen ...

De blauwe reiger zat niet zomaar vast maar zat gevangen in een vreselijke klem. De foto zegt genoeg: de rechterpoot van de reiger was op 2 plaatsen gebroken met een lelijke wonde tot gevolg. Het is dan ook geen wonder dat we het dier niet hebben kunnen redden. Zulke pootbreuken zijn zeer moeilijk om te herstellen en van amputatie is bij een wild dier geen sprake. Een blauwe reiger heeft immers beide poten nodig om vanop een oever te kunnen jagen op amfibieën en vissen.

Het gebruik van klemmen is uitdrukkelijk verboden, alhoewel uitzonderingen door de wet worden toegestaan wanneer het om het bestrijden van schadelijke soorten gaat zoals ratten. Maar een klem ziet niet of het een rat vangt of een onschuldig en wettelijk beschermd dier zoals deze blauwe reiger. Het zal je bijvoorbeeld maar eens gebeuren dat je aan het wandelen bent met je hond en opeens zit je viervoeter gevangen in zo'n klem.

De tijd dat we natuur gingen bestrijden met dergelijke marteltuigen is al lang voorbij. De Vlaamse Overheid geeft hierin het goede voorbeeld door alternatieven aan te bieden, methodes waarbij de dieren in kwestie niet onnodig verminkt worden. Online platformen zoals de websites www.zonderisgezonder.be of www.natuuralsgoedebuur.be bevatten veel informatie mocht er toch last zijn van een bepaalde planten- of diersoort.

In het geval van deze blauwe reiger gaan we samen met de bevoegde instanties bekijken welke stappen kunnen worden ondernomen om zulke gevallen in de toekomst te vermijden.

Reiger in nood ...

Wil jij ook je steentje bijdragen?

Er zijn tal van manieren om ons centrum te steunen, zoals: zelf de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger, oud papier, ijzer of kroonkurken voor ons verzamelen, dierenverzorger voor één dag worden, een rondleiding boeken, deelnemen aan onze activiteiten of gewoonweg lid worden..