Rode wouw opgevangen...

12 februari 2016

Rode wouw opgevangen...

Vandaag werd een rode wouw binnengebracht, de grootste roofvogel die in ons land broedt.

Toen mensen uit Borgloon vandaag met een grote kartonnen doos aan de deur stonden, keken we bij het openmaken toch even verbaasd op. In de doos zat namelijk een rode wouw! Dit zijn grote roofvogels die onder andere te herkennen zijn aan hun roodbruine kleur en diep gevorkte staart. Ze kunnen een spanwijdte hebben tot 170 cm en zijn hiermee de grootste roofvogels die in ons land broeden.

In België broeden rode wouwen voornamelijk in de Oostkantons. Onze broedvogels beginnen nu langzaamaan te arriveren uit hun overwinteringsgebieden in Spanje.

Die afstand is ongeveer 1500 km, maar dankzij een stevige zuidwestenwind hebben de wouwen niet veel tijd nodig gehad om tot hier te raken. Vorig jaar zijn enkele wouwen in de oostkantons voorzien van een zender, en hierdoor weten we bijvoorbeeld dat één van de wouwen vertrokken is op vrijdag 5 februari, en ondertussen al sinds woensdag in Sankt Vith is aangekomen. Een afstand van gemiddeld ruim 300 km per dag!

Zover is de rode wouw die nu in het Natuurhulpcentrum verblijft helaas nog niet geraakt, maar we hopen natuurlijk dat we het ernstig verzwakte dier er terug bovenop kunnen krijgen. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar we gaan ons uiterste best doen!

Rode wouw opgevangen...


Wil je dit artikel delen?

 

Grijpt het bovenstaande verhaal u ook aan?

Bekijk dan via onderstaande knop hoe u het Natuurhulpcentrum kan steunen.
Zo kan u vandaag nog lid worden van het Natuurhulpcentrum. Dat kan nu eenvoudig online!